Ik heb een zorginstelling

Wil jij alles weten over energiebesparing voor jouw zorginstelling?

Zorg

De MKB Energy CheckUp richt zich op het verbeteren van energie-efficiëntie in de zorg. Met de energiescan zie je hoe het verbruik van je zorginstelling is ten opzichte van vergelijkbare zorginstellingen. De scan brengt in kaart of je beter of slechten presteert dan gemiddeld, welke maatregelen je kunt nemen en hoeveel je kunt besparen op je energieverbruik. Als je verder wilt gaan met een maatregel dan kun je gemakkelijk een deskundig bedrijf vinden om je verder te helpen.

Energie in de zorg

Binnen de zorg kunnen verschillende onderscheidingen gemaakt worden, doordat diverse takken in energieverbruik uiteenlopen. Wij richten ons op ziekenhuizen, klinieken en zorginstellingen. Het grootste deel van het elektriciteitsverbruik gaat naar verlichting, de percentages lopen daarin uiteen van 38-66%. In de zorginstellingen, met name in verpleeghuizen, is het gebruikelijk dat verlichting dag en nacht aanstaat. Wanneer continue verlichting noodzakelijk is, kan het al snel uit om te investeren een efficiëntere verlichtingsinstallatie.  
 zorg sector energieverbruik

Tips voor energiebesparing

  1. Een energieregistratie- en bewakingssysteem (EBS) toepassen. Een EBS monitort je energieverbruik en voorkomt het onnodig aanstaan van de verschillende systemen en installaties die aanwezig zijn in een pand.
  2. Gebruik LED verlichtingssystemen in plaats van gloei-, spaar-, halogeenlampen of TL- verlichting. Dit kan het elektriciteitsverbruik verlagen met wel 80%. Door de kwaliteit van moderne LED lampen (lichtkleuren, dimbaar) is ook toepassing in sfeervolle ruimtes geen probleem meer.
  3. Isoleer de verwarmingsleidingen en de appendages (kranen, afsluiters, etc.) zodat er geen warmte onnodig wordt afgegeven. Deze maatregel verdient zich eenvoudig binnen een jaar terug.
  4. Zonnepanelen op het platte dak van een ziekenhuis, kliniek of zorginstelling zijn goed voor uw imago en portemonnee. Vooral tot een stroomverbruik van 10.000 kWh per jaar zijn zonnepanelen snel terug verdiend.
  5. Installeer een tochtsluis of draaideur bij de ingang om de binnentemperatuur constant te houden. Zo blijft 's zomers warme buitenlucht buiten en 's winters de warmte binnen.

Wilt jij weten of deze tips ook voor jouw zorginstelling gelden?

 

Kies jouw sector:

Bedrijfshal Bedrijfshal
Kantoor Kantoor
Zorginstelling Zorginstelling
Winkel Winkel
Datacenter Datacenter
Restaurant Restaurant
Hotel Hotel

Actuele items

Volledig overzicht