Ik heb een restaurant

Wil jij alles weten over energiebesparing voor jouw restaurant?

Ik heb een restaurant of café

De MKB Energy CheckUp richt zich op het verbeteren van energie-efficiëntie in restaurants en cafés. Met de energiescan zie je of andere horeca gelegenheden beter of slechter presenteren. De scan brengt in kaart welke maatregelen je kunt nemen en hoeveel je kunt besparen op energie. Als je verder wilt gaan met een maatregel dan kun je gemakkelijk een deskundig bedrijf vinden om je verder te helpen.

Duurzaamheid is niet alleen goed voor het imago van je restaurant of café maar het levert ook kostenbesparing op. Door het verminderen van de energie- en waterconsumptie en het toepassen van efficiëntere bedrijfsprocessen. Als duurzaam restaurant of café kan je tot 20% besparen op je energiekosten.

Energie in restaurants en cafés

Binnen de dienstensector wordt ongeveer tien procent van het energieverbruik gebruikt door de horeca. Restaurants en cafés gebruiken elektriciteit vooral voor verlichting, keukenapparatuur en overige apparaten zoals terrasverwarming. In restaurants wordt 12 % van de elektriciteit gebruikt voor de koeling van voedsel. Gas wordt voornamelijk gebruikt voor ruimteverwarming en in de keuken.

Tips voor energiebesparing

  1. Gebruik LED verlichtingssystemen in plaats van gloei-, spaar-, halogeenlampen of TL- verlichting. Dit kan het elektriciteitsverbruik verlagen met wel 80%. Door de kwaliteit van moderne LED lampen (lichtkleuren, dimbaar) is ook toepassing in sfeervolle ruimtes geen probleem meer.
  2. Pas een weersafhankelijke regeling toe zodat de temperatuur van het aanvoerwater van de cv-installatie wordt afgestemd op de buitentemperatuur. Je kunt zo tot 8% besparen op uw gasrekening.
  3. Sluit de (vaat)wasmachine aan op een warmwaterleiding. Met een ‘hot-fill’ wordt het water niet met elektriciteit maar door de CV-ketel – of beter nog: een zonneboiler - verwarmd.
  4. Maak regelmatig de condensor van koelapparatuur schoon. Een vieze condensor kan moeilijker zijn warmte kwijt en de koelapparatuur moet dan harder draaien. Regelmatig schoonmaken bespaart al snel 10% op het verbruik.
  5. Win warmte terug uit ventilatielucht. De warmte in de uitgaande lucht kan worden gebruikt om de binnenkomende lucht te verwarmen, Dat scheelt heel veel energie.
Wil je meer weten? Lees de Brochure Horeca

Wil jij weten of deze tips ook voor jouw zaak gelden?

Doe de scan

Kies jouw sector:

Bedrijfshal Bedrijfshal
Hotel Hotel
Zorginstelling Zorginstelling
Winkel Winkel
Datacenter Datacenter
Kantoor Kantoor
Restaurant Restaurant

Actuele items

Volledig overzicht