jaarafrekening inzicht

Inzicht in je energieverbruik: Jaarafrekening

Hoe kun je een duurzamere ondernemer worden? Het begint met weten wat je aan energie verbruikt. Zonder je eigen energieverbruik te weten, kun je niet weten of je bedrijf duurzamer is geworden. Daarom leggen we in dit artikel uit hoe je zelf beter inzicht krijgt in je gas en elektriciteitsverbruik doormiddel van de jaarafrekening.

Indeling jaarafrekening

De jaarafrekening of jaarnota is een document waarin staat wat je totale energieverbruik is over de periode van 1 jaar op basis van je meterstanden. Elke energieleverancier hanteert zijn eigen format voor het opstellen van de rekening. Des ondanks is de jaarafrekening opgebouwd uit standaard onderdelen. We zetten de vaste onderdelen voor je uiteen:

A. Leveringskosten

Dit zijn de daadwerkelijke kosten van gas (m³) en stroom (kWh), zij maken minder dan 40% uit van de energie rekening. De leveringskosten bestaan uit:

 

  1. Variabele/verbruikskosten

Dit zijn de kosten voor de hoeveelheid gas en stroom die je hebt gebruikt. Het tarief wordt vermenigvuldigd met je energieverbruik.

Wanneer je zonnepanelen hebt zal er ook teuglevering op je energierekening staan.

  1. Vaste leveringskosten (of Vastrecht)

Dit is een vast tarief dat de energieleverancier bepaalt. Je betaalt dit altijd, ongeacht je verbruik.

 

B. Netbeheer – of transportkosten

Dit zijn de kosten voor het transport van stroom en gas door de netbeheerder. Je kunt deze kosten niet beïnvloeden want je bent gebonden aan het stroom- en gasnetwerk van je woonplaats deze kosten bestaan uit:

 

  1. Periodieke aansluitvergoeding of vastrecht voor aansluiting

Bedrag voor het beheer van de aansluiting.

  1. Capaciteitstarief en vastrecht

Een tarief voor het energietransport. Dit bedrag is niet afhankelijk van je energieverbruik, maar wel afhankelijk van de grootte van je aansluiting. Hoe groter de aansluiting, hoe meer je betaalt.

  1. Meettarief

Kosten voor het gebruik en beheer van de elektriciteits- en gasmeter.

 

C. Belastingen of overheidsheffingen

De overheid heft belasting op energie. De leverancier brengt die bedragen in rekening en draagt ze af aan de overheid. Ze maken bij gemiddeld verbruik zo’n 45% uit van de energierekening.

 

  1. Energiebelasting of energieheffing

Omdat veel energie nog steeds uit niet-duurzame bronnen komt en milieubelastend is, probeert de overheid met deze belasting het energieverbruik te beperken. Hoe meer energie je verbruikt, hoe meer energiebelasting je betaalt.

  1. Vermindering energiebelasting of heffingskorting

Een vast bedrag dat wordt afgetrokken van de energiebelasting. De overheid vindt dat iedereen een bepaalde hoeveelheid elektriciteit en gas nodig heeft om te kunnen leven en geeft daarom compensatie op de energiebelasting.

  1. Opslag duurzame energie (ODE)

De opbrengsten van deze heffing worden gebruikt voor het duurzaam opwekken van energie (door energieproducenten). De heffing wordt berekend per kWh stroom en m³ gas en is dus afhankelijk van je verbruik.

  1. Btw

Over alle kosten voor levering, transport/netwerk, meterhuur en belasting betaal je 21% btw.

Je verbruik afleiden

Op de jaarafrekening staan de meterstanden. Dit is hoe de energieleverancier weet wat je verbruik is. Het totale gas en elektriciteit verbruik is een simpel rekensommetje van het verschil in de meterstanden. Vaak staat het ook op de rekening. Zo niet, dan kun je de beginstand van de eindstand aftrekken om je eigen gebruik te herleiden. Let daarbij wel op dat je het totaal van alle meters neemt. Bij het gas verbruik word een correctie factor toegepast. Deze factor word vermenigvuldig met het totale gasverbruik om de variaties in de energiewaarde van het gas te corrigeren.

Energierekening nog inzichtelijker?

De hierboven uitgelegde onderdelen kom je tegen op je energierekening, maar die rekening ziet er niet bij alle energieleveranciers hetzelfde uit. Voor meer informatie over jouw energiefactuur kun je mailen naar info@energycheckup.nl of bel ons: 085 4872 125. Ben je benieuwd of je meer of minder verbruikt dan het gemiddelde van je branche? vul dan onze scan in.

 

 

Doe de scan!