Zonnepanelen zijn booming

06 - 12 - 2018
Zonnepanelen zijn booming

Terug naar overzicht Geplaatst in categorie: Energie & water

Het gaat goed met de productie van zonne-energie in Nederland. De productie in de afgelopen maand (november 2018) lag maar liefst 80% hoger dan dezelfde maand vorig jaar. Er werd afgelopen november 0,4 PJ aan zonne-energie opgewekt, dat is genoeg om circa 444.000 huishoudens van energie te voorzien. Volgens de cijfers van het CBS stijgt de productie van zonne-energie elk jaar gestaag. De populariteit voor zonnepanelen en zonneparken stijgt vooral onder huiseigenaren en coöperaties. Bij huiseigenaren staan zonnepanelen op nummer 1 van de lijst van investeringen en steeds meer grootschalige zonneprojecten zijn in ontwikkeling of net gebouwd. Daarnaast wordt het ook mogelijk om zonnepanelen te leasen voor een vast bedrag per maand waarbij de panelen, onderhoud, reparatie en verzekeringen zijn inbegrepen.

Ook voor het MKB

Zonnepanelen zijn niet enkel voor huiseigenaren of coöperaties interessant, maar ook voor het MKB. Naast de besparing die het met zich meebrengt is het voor ondernemers ook mogelijk om te profiteren van belastingvoordeel via de Energie Investeringsaftrek (EIA). Al vanaf een gezamenlijk piekvermogen van 25 kW kan de EIA gebruikt worden. Daarnaast kunnen de Milieu Investeringsaftrek (MIA), Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) en de Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL) interessant zijn bij de aanschaf van zonnepanelen. Weet wel dat de EIA en de MIA niet tegelijkertijd als subsidiemaatregel gecombineerd mogen worden. Controleer altijd welke regelingen voor u toepasbaar zijn.

De terugverdientijd van zonnepanelen ligt met het gebruik van de subsidies tussen de 6 en 8 jaar. Met een levensduur van ongeveer 25 jaar per paneel, zou het betekenen dat u ongeveer 16 jaar van gratis stroom kan genieten! Let op: het is cruciaal om altijd het dak en dakconstructie te laten controleren door een expert. In sommige gevallen zijn dakconstructies niet stevig genoeg om zonnepanelen te kunnen dragen.

Energielabel C voor kantoorgebouwen

Een van de voordelen van zonnepanelen is dat ze bijdragen aan een beter energielabel. Elk utiliteitspand in Nederland dient bij verhuur, verkoop of oplevering een energielabel te hebben. Voor kantoren worden de energielabels vanaf 2023 nog belangrijker. Dan dient elk kantoor dat groter is dan 100m2 minimaal energielabel C te hebben. Zonnepanelen kunnen daar een grote rol in spelen aangezien deze een grote invloed hebben op het energielabel.

Wilt u graag kijken wat u naast zonnepanelen nog kunt doen om uw energielabel te verbeteren en energie te besparen? Dat kan met de gratis MKB Energy CheckUp. Daarmee kunt u meteen zien hoe uw energieverbruik zich verhoudt ten opzichte van de rest van uw sector, waar uw energieverbruik naartoe gaat en welke energiebesparende maatregelen bij u van toepassing zijn. Veel van deze maatregelen zijn binnen 5 jaar terugverdient. U kunt dus door energiebesparende maatregelen veel geld besparen. Wat u bespaart hoeft u bovendien niet met zonnepanelen op te wekken!

Terug naar overzicht Doe nu de scan!

Woman in Clothing Store

Bespaar op energie!

En maak je onderneming duurzaam.

Doe de gratis scan

Maak je onderneming duurzaamVerlaag je bedrijfskostenDoe de benchmarkVoldoe aan de Wet MilieubeheerOntvang vrijblijvend offertesKrijg inzicht in je energieverbruik