Warmtepompen in opkomst

05 - 10 - 2018
Warmtepompen in opkomst

Terug naar overzicht Geplaatst in categorie:

Warmtepompen op basis van buitenlucht zijn in optrek. Het CBS publiceerde vandaag dat er 80 duizend warmtepompen op basis van buitenlucht geïnstalleerd zijn dit jaar, 10 duizend meer dan vorig jaar. De ISDE subsidie en gunstige terugverdientijd maken dat de warmtepomp een sterk alternatief is voor wie gasloos wil ondernemen. Wij leggen uit waar je als ondernemer op moet letten om profijt te halen uit je warmtepomp.

De effectiviteit van een warmtepomp

Wat bepalend is voor de werking van een warmtepomp is de prestatiecoëfficiënt (de COP-waarde). De COP is de verhouding tussen de warmte/koelte die het systeem levert en elektriciteit die het systeem verbruikt. Bij een gas ketel is de verhouding tussen warmte en aardgas ongeveer één op één: voor 1 eenheid aardgas krijg je 1 eenheid warmte. Een warmtepomp kan veel effectiever zijn. Voor 1 eenheid elektriciteit kan een warmtepomp 4 eenheden warmte opwekken. Echter schuilt hier een addertje onder het gras. De COP is sterk afhankelijk van de buitentemperatuur en de dimensies van het systeem. Een ongeschikte warmtepomp installeren kan resulteren in een hoge terugverdientijd omdat het systeem slechter presteert dan berekend.

waterpompen effectiviteit

De beste warmtepomp voor jouw onderneming

Voor alle warmtepompen op basis van buitenlucht is het belangrijk dat het systeem niet wordt overgedimensioneerd. Als de warmtepomp meer vermogen heeft dan nodig zal deze vaker afslaan en opstarten, hierbij gaat energie verloren. Dit gaat ten koste van de prestatiecoëfficiënt. Laat een goede professional een inschatting maken van je warmtelast voordat je een warmtepomp aanschaft.

Een nadeel van de buitenlucht warmtepompen is dat effectiviteit daalt als het buiten koud is. Dit kan verbeterd worden door te kiezen voor een lucht/water warmtepomp. Water neemt de warmte beter op en houd het langer vast. Gemiddeld kost een lucht/water systeem 2500 tot 5000 euro meer, maar het rendement is aanzienlijk beter.

Tot slot is goede isolatie ook erg belangrijk voor de effectiviteit van elk type warmtepomp. Via de MKB Energy CheckUp scan kun je erkende isolatiemaatregelen bekijken en offertes opvragen bij verschillende installateurs uit jouw provincie. Wil je graag persoonlijk advies over welke warmtepomp voor jouw geschikt kan zijn, neem dan contact met ons op via info@energycheckup.nl. U kunt ook direct een lid van ons team spreken door tijdens kantooruren te bellen naar 085 4872 125.

Terug naar overzicht

Woman in Clothing Store

Bespaar op energie!

En maak je onderneming duurzaam.

Doe de gratis scan

Maak je onderneming duurzaamVerlaag je bedrijfskostenDoe de benchmarkVoldoe aan de Wet MilieubeheerOntvang vrijblijvend offertesKrijg inzicht in je energieverbruik