Van het gas af: verbod op de cv-ketel

26 - 04 - 2018
Van het gas af: verbod op de cv-ketel

Terug naar overzicht Geplaatst in categorie: Energie & water

In 2017 maakte de Nederlandse overheid plannen bekend om “van het gas af” te gaan. Deze ambitie heeft verregaande gevolgen. De Nederlandse huishoudens en bedrijvigheid zijn namelijk vaak afhankelijk van hun gas! We gebruiken het voor onze verwarming, om te koken, als grondstof en meer. In dit artikel gaan we in op één van de regelingen die moet helpen om Nederland minder afhankelijk te maken van aardgas. Een verbod op de cv-ketel ligt in het verschiet. De snelle ontwikkelingen op beleidsgebied leiden soms echter tot verwarring. Deze plannen zijn bijvoorbeeld in strijd zijn met de voorzieningen van het activiteitenbesluit.

Verbod op de CV-ketel

Eind maart melden verschillende nieuwsbronnen dat er een einde gaat komen aan de cv-ketel. De laatste cv-ketels mogen op 31 december 2020 geplaatst worden. Daarna moet er een verbod komen op het plaatsen van ketels. Dat is althans het beeld geschetst door een brede coalitie van de installatiebranchevereniging, cv-ketel fabrikanten, milieuorganisaties en partijen uit de energiesector.

Dit verbod zou inhouden dat er vanaf 2021 enkel warmtepompen en hybride ketels kunnen worden geplaatst voor het verwarmen van onze panden. Bestaande ketels kunnen uiteraard blijven hangen. Een hybride ketel is een warmtepomp met kleine gasgestookte module voor de koudste dagen. Een hybride ketel kan worden toegepast in de meeste bestaande gebouwen zonder grote aanpassingen. De regelgeving zal het installeren van een ketel echter flink duurder maken. Een zuinige cv-ketel zal ongeveer 2000 euro kosten, terwijl de kosten van een hybride systeem kunnen oplopen tot 6000 euro. Een volledig elektrische warmtepomp zoals op de afbeelding hieronder kost zelfs al gauw 9000 euro!

warmtepomp als alternatief voor cv-ketels naar aanleiding van voorgenomen verbod

In strijd met de erkende maatregelen

Voor het mkb scheppen deze plannen echter onduidelijkheid. In januari 2018 zijn er nieuwe erkende maatregelen lijsten gepubliceerd. Ondernemers met een verbruik van meer dan 50.000 kWh of 25.000 m3 gas zijn verplicht deze maatregelen te nemen. Een aantal van deze maatregelen verplichten de ondernemer om hoog rendement gasgestookte apparatuur aan te schaffen. Dit is niet in lijn met de ambities en regels voorgenomen door de overheid en betrokken partijen. Zorg dus dat je deze maatregelen goed doorspreekt met jouw omgevingsdienst als jij van plan bent jouw gasgestookte installaties te vervangen!

Kom dus snel in actie

Bent je benieuwd welke maatregelen jij verplicht bent toe te passen? Vul dan snel onze online energie scan in via onderstaande knop! Met vragen over de maatregelen, bijvoorbeeld over de aanschaf van nieuwe gasgestookte apparatuur, kun je ook bij ons terecht. Neem contact op door te bellen naar 085 4872 125, door te mailen naar info@energycheckup.nl of via het contactformulier.

Terug naar overzicht Doe nu de Scan!

Woman in Clothing Store

Bespaar op energie!

En maak je onderneming duurzaam.

Doe de gratis scan

Maak je onderneming duurzaamVerlaag je bedrijfskostenDoe de benchmarkVoldoe aan de Wet MilieubeheerOntvang vrijblijvend offertesKrijg inzicht in je energieverbruik