Slimme meter geeft nog geen besparing

06 - 07 - 2018
Slimme meter geeft nog geen besparing

Terug naar overzicht Geplaatst in categorie:

De slimme meter wordt in heel Nederland uitgerold voor alle kleinverbruiksaansluitingen. Ten eerste is het handig dat deze meter automatisch elke twee maanden het verbruik doorgeeft aan uw energieleverancier. Daarmee is het meter opnemen verleden tijd! Bovendien kan de slimme meter consumenten en klein zakelijke energiegebruikers helpen om gedetailleerd inzicht te krijgen in hun energiegebruik. Dit kan onmiddellijk leiden tot energiebesparing. Het is niet voor niks een erkende maatregel geworden om je energiegebruik te monitoren!

In de marktbarometer slimme meters 2017 van RVO kunnen we de nieuwste trends en cijfers zien omtrent de monitoring markt.  Dit document werd op 2 juli 2018 gepubliceerd door minister Wiebes in een brief aan de tweede kamer. Het werd uit het document duidelijk dat de besparing ten gevolge van de slimme meters tegen valt.

Slimme meter wordt niet optimaal benut

Slechts 61 % van de huishoudens met een slimme meter is zich bewust van het feit dat hun verbruik hiermee automatisch elke twee maanden wordt gemeten. Zij zijn bovendien niet op de hoogte van het verbruiks- en indicatief kostenoverzicht dat ze toegestuurd krijgen. Ook met de bekendheid van energiemanagement- en energiebeheersystemen is het slecht gesteld. In 2017 bleek slechts 42% van de consumenten bekend met dergelijke systemen, terwijl dat in 2016 nog 54 % was!

Zodra de slimme meter wordt aangeboden kunnen consumenten deze weigeren. Bovendien kan een slimme meter die al is geïnstalleerd weer “dom” worden gemaakt op aanvraag. De slimme meter wordt door 11 % van de huishoudens meteen geweigerd. Op aanvraag wordt nog 2 % van de meters uitgeschakeld. Dit heeft twee redenen. Ten eerste twijfelen consumenten over de betrouwbaarheid van de slimme meter, naar aanleiding van negatieve berichten in de media. Bovendien is een kleiner aandeel van de consumenten bezorgd over de gevolgen van de slimme meter voor hun privacy.

Herkennen van apparatuur

Eén van de heilige gralen van monitoring is het herkennen van specifieke apparaten in het energie gebruiksprofiel. Als een ondernemer kan herkennen welk apparaat verantwoordelijk is voor zijn of haar energiegebruik, dan zal het nemen van besparende beslissingen veel makkelijker worden! Dit is uiteraard een erg complex vraagstuk, alleen al gezien de enorme hoeveelheid apparaten er te koop zijn! Hoewel sommige software ontwikkelaars momenteel grote stappen maken in het herkennen van consumenten elektronica staat dit veld nog in de kinderschoenen. Wij zullen u op de hoogte houden als er hierin grote stappen worden gemaakt!

mkb energy checkup slimme meter maakt apparaten herkennen mogelijk

Maatregelen nemen om energie te besparen

Als jij nu al inzicht wil hebben in de maatregelen die je kunt nemen in jouw onderneming om energie te besparen, dan is de mkb energie checkup voor jou! Op basis van een uitgebreide vragenlijst wordt je gebruik in kaart gebracht, en wordt gekeken hoe je kunt besparen. Je kunt direct beginnen aan de scan via onderstaande knop. Wil je liever persoonlijk advies over monitoring, of andere energievraagstukken? Neem dan contact met ons op via het contactformulier, email naar info@energiecheckup.nl of bel naar 085 4872 125.

Terug naar overzicht Doe nu de Scan!

Woman in Clothing Store

Bespaar op energie!

En maak je onderneming duurzaam.

Doe de gratis scan

Maak je onderneming duurzaamVerlaag je bedrijfskostenDoe de benchmarkVoldoe aan de Wet MilieubeheerOntvang vrijblijvend offertesKrijg inzicht in je energieverbruik