Prinsjesdag: Budget voor duurzaam ondernemen

22 - 09 - 2018
Prinsjesdag: Budget voor duurzaam ondernemen

Terug naar overzicht Geplaatst in categorie: Klimaatregeling

Als je afgelopen dinsdag meegekeken hebt met Prinsjesdag is het je misschien opgevallen dat energie, innovatie en ondernemerschap grote thema’s zijn maar dat er weinig concrete dingen gezegd zijn over duurzaam ondernemen. Dat komt omdat het voorstel van het klimaatakkoord pas later deze maand door het kabinet zal worden besproken. Toch kunnen we alvast vooruit kijken op de ontwikkelingen in onze branche.

Klimaatakkoord: SDE+ en steun voor innovatie

In juli zijn de hoofdlijnen van het klimaatakkoord gepresenteerd. Twee belangrijke punten voor ondernemers zijn: zekerheid over de SDE+ en aandacht voor meerjarige investeringen. Zekerheid over de SDE+ (Stimulering Duurzame Energieproductie) is goed nieuws. Afgesproken is dat de SDE+ tot en met 2025 zal blijven bestaan. Het kabinet stelt 6 miljard euro beschikbaar voor het subsidiëren van energieproductie uit wind, zon, biomassa, geothermie en water.

Minder concreet als de SDE+ subsidie maar wel belangrijk voor ondernemers, zijn de beloftes in het klimaatakkoord om bedrijven te ondersteunen in het doorvoeren van grote investeringen. De industrie zal de komende jaren veel moeten investeren. Bijvoorbeeld in innovatief warmtegebruik en verduurzamen van industriële processen. In het voorstel van het klimaatakkoord is jaarlijks 150 miljoen euro begroot voor het planmatig ondersteunen van deze ontwikkelingen.

budget duurzaam ondernemen

Nu duurzaam ondernemen

Grote investeringen moeten in de toekomst aantrekkelijker worden, maar zolang het klimaatakkoord nog niet definitief is kunnen we kijken naar wat er op dit moment mogelijk is.  Er zijn ook nu al ontwikkelingen die de moeite waard zijn om in te investeren. Zo publiceerde we eerder een artikel over investeren in LED verlichting en het toepassen van slimme EBS systemen waarmee een onderneming veel energie kan besparen.

Via de MKB Energy CheckUp kun je zien welke energiebesparingen voor jouw onderneming aantrekkelijk zijn. Je kunt de scan online invullen op mkbenergycheckup.nl. Wil je advies over de SDE+ subsidie of bent u benieuwd welk effect het klimaatakkoord kan hebben op jouw bedrijf, neem dan persoonlijk contact op via info@energycheckup.nl of bel 085 4872 125.

Terug naar overzicht

Woman in Clothing Store

Bespaar op energie!

En maak je onderneming duurzaam.

Doe de gratis scan

Maak je onderneming duurzaamVerlaag je bedrijfskostenDoe de benchmarkVoldoe aan de Wet MilieubeheerOntvang vrijblijvend offertesKrijg inzicht in je energieverbruik