Te weinig financiële steun bij verduurzamen voor MKB’ers

25 - 01 - 2019
Te weinig financiële steun bij verduurzamen voor MKB’ers

Terug naar overzicht Geplaatst in categorie:

50 procent van de MKB-ondernemers vindt dat ze te weinig steun krijgen van banken om te verduurzamen. Dat blijkt uit onderzoek van financieringsplatform October (voorheen Lendix) onder 1.059 ondernemers.

Maar liefst tweederde van hen is wel bereid een deel van de omzet te investeren in duurzaamheid. 69 procent van hen vindt daarom dat banken en investeringsmaatschappijen verplicht moeten worden een percentage van hun portfolio duurzaam te investeren. De CEO van October, Luuc Mannaerts, zegt na het onderzoek het volgende: “Mkb’ers willen graag verduurzamen, maar missen handreikingen. Een heldere definitie van duurzaam ondernemen ontbreekt en de winstgevendheid van de investering is onzeker. Als ze zich dan ook nog eens niet gesteund voelen door hun financier, is het moeilijk voor hen om duurzame maatregelen door te voeren.”

Toch lijkt het erop dat er een steeds groter bewustzijn is bij banken over de rol die zij spelen in deze energietransitie. Zo heeft de Rabobank afgelopen maand aangegeven meer te willen doen om anderen te helpen verduurzamen. “Wij kunnen als bank zelf niet echt vergroenen. Wij moeten dat echt samen met onze klanten en andere partijen doen.” Aldus Bas Bakker van de Rabobank.

Financiële mogelijkheden

Welke financiële mogelijkheden zijn er dan voor jouw als ondernemer om te verduurzamen? We kwamen op de onderstaande kansen, afhankelijk van hetgeen je wilt doen en je omstandigheden.

1. Subsidie Hernieuwbare Energie

Dit is een subsidie voor het innovatief produceren van duurzame energie. De sluitingsdatum is 31 maart 2019 en er is nog meer dan voldoende budget over. Maak er gebruik van nu het nog kan.

2. Groenprojecten

Dat banken bewuster zijn van hun rol in de energietransitie blijkt in de regeling groenprojecten. Met een groenverklaring kan een bank voor jouw project een lening voor een lager rentetarief aanbieden.

3. MIA en Vamil

Ga je investeren in een milieuvriendelijke techniek? Kijk dan of dit op de milieulijst 2019 staat. Dan kun je een investeringsaftrek krijgen (MIA) en investeringskosten afschrijven (Vamil)

4. Energie-Investeringsaftrek

Als je investering energiebesparing oplevert zoals LED verlichting of isolatie, kun gebruik maken van de energie-investeringsaftrek (EIA). Kijk welke duurzame maatregelen op de energielijst 2019 staan.

5. Horizon 2020

Tot slot, heb je zelf een innovatief product, proces of dienst om te verduurzamen? Dan kun je subsidie krijgen voor het verkennen van nieuwe en internationale markten.

 

investeren in duurzaam ondernemen

Niet elke stap om te verduurzamen hoeft een grote investering te zijn. Naast de projecten waar je deze subsidies voor kunt aanvragen zijn er ook dingen die je als ondernemer kunt doen om je bedrijf te verduurzamen die zichzelf binnen 5 jaar terugverdienen. Met onze scan kun je zien welke energiebesparende maatregelen voor jouw bedrijf interessant zijn.

 

Terug naar overzicht

Woman in Clothing Store

Bespaar op energie!

En maak je onderneming duurzaam.

Doe de gratis scan

Maak je onderneming duurzaamVerlaag je bedrijfskostenDoe de benchmarkVoldoe aan de Wet MilieubeheerOntvang vrijblijvend offertesKrijg inzicht in je energieverbruik