Meldingsplicht voor bedrijven. Boetes liggen op de loer!

19 - 02 - 2018
Meldingsplicht voor bedrijven. Boetes liggen op de loer!

Terug naar overzicht Geplaatst in categorie: Energie & water

Meldingsplicht voor het MKB wordt actueel

De laatste dagen besteedde vrijwel alle media veel aandacht aan een actueel onderwerp: De meldingsplicht energiebesparing voor mkb’ers. Bedrijven zullen zelf moeten aantonen dat zij voldoen aan de gestelde eisen voor energiebesparing. Lees onder andere dit artikel in De Stentor.

In de provincie Gelderland, waar als proef al werd gehandhaafd op deze eisen, zijn zelfs de eerste boetes al uitgedeeld. Het nieuwe beleid is toegespitst op het halen van een van de energiedoelstellingen van 2020: Een besparing van 100 PJ.

Bedrijven zijn al vele jaren wettelijk verplicht om alle energiemaatregelen te nemen, die zij binnen vijf jaar terug kunnen verdienen. Deze maatregelen, ook wel de erkende maatregelen, zijn in een  maatregelenlijst opgenomen om het voor de ondernemer zo inzichtelijk mogelijk te maken. Tot nu toe werd er nog geen toezicht gehouden op de naleving van de regels en was er ook geen sprake van handhaving. Daar gaat nu verandering in komen, maakte minister Wiebes (EZK) op 13 augustus jl. bekend.

De Vereniging van Nederlandse Gemeentes (VNG) en ondernemingsorganisatie VNO-NCW gaan samen concrete plannen uitwerken om ondernemers te informeren over de meldingsplicht. Dit betreft zowel de communicatie naar ondernemers als de manier waarop de overheid dit gaat controleren. Deze wettelijke verplichting is geldig voor bedrijven met een stroomverbruik hoger dan 50.000 kWh per jaar, of meer gasverbruik dan 25.000 m3. Ook kleinere bedrijven kunnen op korte termijn veel geld besparen als ze deze erkende maatregelen uitvoeren.

Wat kan jij zelf doen?

Voor ondernemers die graag op voorhand willen weten of ze voldoen aan de gestelde eisen is er gelukkig een gratis oplossing: MKB Energy CheckUp! De MKB Energy CheckUp is dè gratis online doe-het-zelf scan voor ondernemers die het energieverbruik in kaart brengt, dit vergelijkt met soortgelijke bedrijven uit de sector en gelijk  inzicht geeft welke wettelijk erkende energiebesparende maatregelen van toepassing zijn. Het rapport dat het energieverbruik en de van toepassing zijnde erkende maatregelen inzichtelijk maakt wordt gratis en automatisch per e-mail aan de ondernemer toegezonden. Dit rapport kan de ondernemer gebruiken als startpunt voor bewijsvoering richting de toezichthouders. Tot slot is zelfs een uitgebreide database van installateurs opgenomen in de MKB Energy CheckUp en kunnen, na het invullen van de scan, direct offertes worden aangevraagd. Zo maakt MKB Energy CheckUp de drempel om tot actie over te gaan wel erg laag!

Heeft u hulp nodig bij het invullen van de scan? Ook dat is mogelijk. Samen met een adviseur vult u, tegen een kleine vergoeding, de scan in. Een extra voordeel bij het invullen van de scan met een adviseur is dat de ondernemer een uitgebreidere rapportage ontvangt. Met deze uitgebreidere rapportage krijgt de ondernemer nog meer inzicht in de situatie en is ook veel beter voorbereid op het eventuele bezoek van een toezichthouder. Bent u geïnteresseerd? Neem dan contact op met Daniël Bakker op 0570 – 667 000 of stuur een e-mail naar info@energycheckup.nl.

Terug naar overzicht Doe de gratis energiescan

Woman in Clothing Store

Bespaar op energie!

En maak je onderneming duurzaam.

Doe de gratis scan

Maak je onderneming duurzaamVerlaag je bedrijfskostenDoe de benchmarkVoldoe aan de Wet MilieubeheerOntvang vrijblijvend offertesKrijg inzicht in je energieverbruik