Klimaatakkoord zorgt voor meer energiebesparing

23 - 01 - 2020
Klimaatakkoord zorgt voor meer energiebesparing

Terug naar overzicht Geplaatst in categorie:

Terugblik informatieplicht

De informatieplicht energiebesparing geldt sinds vorig jaar juli. Een korte opfrisser voor wie het vergeten is: de informatieplicht verplicht Nederlandse bedrijven om te rapporteren hoe ver ze zijn bij het uitvoeren van energiebesparende maatregelen. Maatregelen die binnen vijf jaar terugverdiend kunnen worden, moeten worden uitgevoerd volgens het Activiteitenbesluit milieubeheer. De wetgeving geldt voor bedrijven die jaarlijks meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas gebruiken. Bedrijven met een EED-verplichting kregen uitstel tot 5 december, maar ook die deadline is nu verstreken. Daarom is het volgens het RVO tijd om terug te blikken! Zeker omdat binnenkort het Energieakkoord zal overgaan in het Klimaatakkoord.

We kunnen meteen positief beginnen. Ruim 44.000 Nederlandse bedrijven hebben voldaan aan de informatieplicht. En het wordt beter! Ruim 50 procent van de toepasselijke maatregelen zijn al genomen. Dat is goed nieuws. Slechts 15 procent van de erkende maatregelen zijn nog niet uitgevoerd. De meeste Nederlandse bedrijven zijn begonnen met het installeren van LED-verlichting. Ook het isoleren van spouwmuren is een populaire maatregel.

Bedrijven die nog niet voldaan hebben aan de informatieplicht, kunnen bericht van de gemeente of omgevingsdienst verwachten. Het is belangrijk om zo snel mogelijk te voldoen aan de informatieplicht. Als er niet wordt meegewerkt aan de verplichting kan het bevoegd gezag een dwangsom opleggen. MKB Energy CheckUp kan uw bedrijf nog steeds helpen bij het voldoen aan de informatieplicht!

Klimaatakkoord

Met de overgang van het Energieakkoord naar het Klimaatakkoord, zal de Nederlandse overheid alleen maar meer aandacht besteden aan het milieu. De besparingseisen uit het Activiteitenbesluit milieubeheer zullen een grotere rol gaan spelen. Hierbij gaat het voornamelijk om maatregelen die de CO²-uitstoot beperken. Daarnaast zal er door het Klimaatakkoord ingezet worden op een integrale milieu-aanpak. Dit betekent dat niet alleen besparende maatregelen van belang zijn, maar dat duurzame energieopwekking ook belangrijker wordt. Nederlandse bedrijven zullen ook meer ondersteuning krijgen bij het uitvoeren van energiebesparende maatregelen. Tot slot is het goed om te weten dat het bevoegd gezag bedrijven zal stimuleren om toch nog te voldoen aan de informatieplicht. Deze veranderingen zullen rond 1 juli 2020 worden besproken door de Tweede Kamer.

Terug naar overzicht

Woman in Clothing Store

Bespaar op energie!

En maak je onderneming duurzaam.

Doe de gratis scan

Maak je onderneming duurzaamVerlaag je bedrijfskostenDoe de benchmarkVoldoe aan de Wet MilieubeheerOntvang vrijblijvend offertesKrijg inzicht in je energieverbruik