Innovatie in het Nederlands energielandschap

02 - 11 - 2018
Innovatie in het Nederlands energielandschap

Terug naar overzicht Geplaatst in categorie: Energie & water

Er zijn al veel bewezen technieken die kunnen worden toegepast om energie te besparen of om energie duurzaam te produceren. Op steeds meer Nederlandse daken en akkers liggen zonnepanelen, en we raken inmiddels ook gewend aan windmolens op de horizon. Wat betreft concrete verduurzaming is Nederland echter geen voorloper. Er is gelukkig wel veel ruimte voor innovatie; wat dat betreft is Nederland druk in de weer! In dit artikel laten we een kleine greep zien uit de vernieuwende oplossingen uit de lage landen.

Rijdende zon en vliegende wind

Zonnepanelen kunnen niet alleen op het dak, in het veld, of op water worden geplaatst. Er lopen nu al een aantal experimenten om zonnepanelen te verwerken in het wegdek! Vanaf september 2018 is er een nieuw experiment bijgekomen op de vluchtstrook van de snelweg de A2. De zonnepanelen zijn gevat in transparante kunsthars en polymeer, en zijn daarom erg dun. Ze kunnen dus simpelweg op de rijstrook geplakt worden. Stroken op de snelweg met veel verkeer zijn hiervoor ongeschikt, vanwege afvoerproblemen en veel geluid. Vluchtstroken daarentegen zijn uitermate geschikt! Nederland is 20 miljoen vierkante meter aan vluchtstrook rijk.

Ampyx power en NLR optimaliseren het ontwerp van een vliegtuig dat windenergie kan winnen op plaatsen die daar tot nu toe nog ongeschikt voor zijn. Dit wordt mogelijk omdat het vliegtuig grote hoogtes kan bereiken. Op deze manier kan een 1 Megawatt systeem (voldoende voor 2000 huishoudens) worden verwezenlijkt op windluwe plaatsen landinwaarts, of op diepe zee. Het vliegtuig kan autonoom opstijgen, en vliegt vervolgens complexe patronen op een hoogte van 200 meter of meer, waar de windsterkte groot is. Het vliegtuig is met een kabel verbonden aan het platform. De energie wordt opgewekt door het telkens uitrollen en oprollen van de kabel op een lier.

Innovatie voor grondstoffen

De zon of wind gebruiken als directe energiebron is zeer effectief, maar elektriciteit kunnen we niet eten! Voedsel en andere grondstoffen worden over het algemeen gewonnen of verbouwd op het land. Het aardoppervlak is echter voor het grootste deel bedekt met water! Om de potentie van de zee te ontsluiten worden er al langere tijd proeven gedaan met zeewier. Nu wordt er door TNO in Nederland het grootste zeewierverwerking laboratorium geopend. De biomassa kan gebruikt worden voor de productie van groene energie, of voor de productie van grondstoffen voor bijvoorbeeld textiel, duurzame plastics of zoetstoffen. Het laboratorium is als eerste ter wereld ingericht om op middelgrote schaal zeewier (rond de 50 kilo per dag) te verwerken.

Innovatie voor bewustwording

Behalve technologische ontwikkeling, is er ook een verandering nodig in het gedrag van mensen. Hoewel dit soms onderbelicht blijft, zoeken verschillende bedrijven naar methodes om mensen bewust te maken van hun impact. Een effectief middel om mensen te bereiken zijn serious games. Spellen met een achterliggend thema, waarover de gebruikers al doende leren. Een voorbeeld daarvan is ‘Balance of Power’, een spel waarin de uitdagingen van het toekomstige energielandschap worden belicht. Het spel werd ontwikkeld door de stichting USEF in samenwerking met onder andere RVO.

serious games voor bewustwording van energiegebruik innovatie in Nederland

Wil jij bewust worden van welke maatregelen jij kunt treffen om je bedrijfsvoering energiezuiniger te maken? Vul dan de MKB Energy Checkup in! Wil je meer weten over innovatieve oplossingen, of wil je persoonlijk advies krijgen over het verbeteren van jouw energiehuishouding? Neem dan contact met ons op, via info@energycheckup.nl, of 085 4872 125.

Terug naar overzicht Doe nu de Scan!

Woman in Clothing Store

Bespaar op energie!

En maak je onderneming duurzaam.

Doe de gratis scan

Maak je onderneming duurzaamVerlaag je bedrijfskostenDoe de benchmarkVoldoe aan de Wet MilieubeheerOntvang vrijblijvend offertesKrijg inzicht in je energieverbruik