In 2018 worden ruim 100.000 bedrijven verplicht om energie te besparen.

03 - 01 - 2018
In 2018 worden ruim 100.000 bedrijven verplicht om energie te besparen.

Terug naar overzicht Geplaatst in categorie: Energie & water

Het is te gek om los te lopen dat een wet die al vanaf 1993 geldt, 25 jaar na dato nog steeds slecht wordt nageleefd.

Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk (CDA) van de provincie Gelderland

Volgens de wet moeten bedrijven energiebesparende maatregelen nemen die binnen vijf jaar terugverdiend kunnen worden. Het is te gek om lost te lopen dat bedrijven per wet gedwongen moeten worden om rendabele maatregelen te nemen. En nog veel gekker is dat zoveel bedrijven dat niet uit zichzelf doen.

Toch blijkt uit de voortgangsrapportage van het Energieakkoord dat met name bij de kleinere bedrijven er te weinig gebeurt aan energiebesparing. De resultaten blijven ver achter bij de doelstellingen van het eerste energieakkoord uit 2013. En dus komen minister Wiebes van Klimaat en de deelnemers aan het Energieakkoord snel in 2018 met plannen om deze achterstand in te lopen.

Het gaat om winkels, restaurants, kantoren en fabrieken die meer dan 50.000 kWh stroom of meer dan 25.000 m3 gas verbruiken. Isolatie en de overgang naar led-verlichting zijn de meest voorkomende maatregelen die bedrijven moeten nemen. Niet alleen liet de handhaving door gemeenten en provincies de afgelopen jaren te wensen over, veel bedrijven weten ook niet van het bestaan van de Wet milieubeheer af.

De provincie Gelderland is een van de eerste regio’s die dat structureel aanpakt. De provincie probeert daar in samenwerking met gemeenten bedrijven te verleiden energiebesparende maatregelen te nemen. De MKB Energy CheckUp was onderdeel van de pilots in Gelderland.

Onder andere ondernemersverenigingen bieden een bedrijfsscan door een energie-adviseur aan. Die helpt bedrijven om à la carte maatregelen te nemen om energie te besparen. Mocht een bedrijf te weinig geld hebben voor de investering, dan kunnen ze gebruikmaken van aantrekkelijke financieringsmogelijkheden. Als bedrijven niet op dat aanbod ingaan, krijgen ze de inspectie op hun dak en wordt energiebesparing afgedwongen.

Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk (CDA) van de provincie Gelderland noemt dit de wortel-en-stok-methode. “Bedrijven moeten echt aan de bak. Het is te gek om los te lopen dat een wet die al vanaf 1993 geldt, 25 jaar na dato nog steeds slecht wordt nageleefd. Als we dat op alle terreinen zouden toelaten, wordt deze samenleving echt een zooitje en een rommeltje.”

Overheden en werkgeversorganisaties zijn het grotendeels eens over aanscherping van de wetgeving. De plannen worden nu doorgerekend door het Planbureau voor de Leefomgeving en in januari naar buiten gebracht.

Voor meer informatie: klik hier

Meer informatie over de verplichting en de erkende maatregelen: klik hier

Terug naar overzicht

Woman in Clothing Store

Bespaar op energie!

En maak je onderneming duurzaam.

Doe de gratis scan

Maak je onderneming duurzaamVerlaag je bedrijfskostenDoe de benchmarkVoldoe aan de Wet MilieubeheerOntvang vrijblijvend offertesKrijg inzicht in je energieverbruik