Handhaving wet milieubeheer is moeilijke opgave

25 - 05 - 2018
Handhaving wet milieubeheer is moeilijke opgave

Terug naar overzicht Geplaatst in categorie: Gebouw

De wet milieubeheer en de implementatie ervan is op het moment flink aan het veranderen. Een voorgenomen wijziging van het activiteitenbesluit is onlangs online gezet voor een consultatie. Die wijziging hebben wij begin mei beschreven in een artikel. In dit opiniestuk willen we graag dieper ingaan op de handhaving door de omgevingsdiensten. Het blijkt namelijk dat niet alleen bedrijven moeite hebben met het voldoen aan de wet. De regels zijn voor de omgevingsdiensten ook lastig om toe te passen.

Oordelen over complexe systemen

De erkende maatregelen lijsten zijn uitgebreid, en voor elke maatregel is er veel tekst en uitleg beschikbaar. Toch zijn sommige maatregelen moeilijk te begrijpen, vanwege technische details of branche specifieke kennis. Het controleren op deze maatregelen is daarmee een lastige taak. Als voorbeeld nemen we een kantoorgebouw met een kleine serverruimte en mechanische ventilatie. In dat geval moet de toezichthouder de volgende systemen (en nog meer!) kunnen herkennen:

  • Twincoil systeem voor warmteterugwinning
  • Cascaderegeling voor het beperken van ventilator vollasturen
  • Uninterupted Power System (UPS) voor energielevering aan de serverruimte
  • Computer Room Airconditioner (CRAC) systeem voor koeling in de serverruimte
  • Virtuele servers werkzaam op een minder aantal fysieke servers

Bovendien kan elk bedrijf er voor kiezen om zelf de terugverdientijd van een bepaalde maatregel uit te rekenen. In dat geval is het aan de omgevingsdienst om die berekeningen te toetsen. De omgevingsdiensten moeten dus van alle markten thuis zijn! De Aldi heeft onlangs laten zien dat erkende maatregelen niet altijd van toepassing zijn.

Aldi hoeft koelkastdeuren niet af te dekken

supermarkt koeling deuren erkende maatregelen handhaving

De gemeente Amsterdam probeerde recentelijk de wet milieubeheer te handhaven bij de Aldi supermarkten. De erkende maatregel die zij hebben opgelegd is het afdekken van de koelkasten. Elke energiebesparende maatregel die binnen vijf jaar kan worden terugverdiend moet uitgevoerd worden volgens de wet milieubeheer. Uit onderzoek van de Aldi bleek echter dat deze maatregel zich niet binnen vijf jaar zou terugverdienen. De raad van state heeft daarom de uitspraak gedaan dat Aldi deze maatregel niet hoeft uit te voeren. Hiermee loopt de handhaving op deze maatregel spaak.

Bereid je voor op handhaving!

Wil jij voldoen aan de regels? Neem dan nu snel de eerste stappen door het invullen van de MKB Energy CheckUp. Deze maakt inzichtelijk welke erkende maatregelen van toepassing zijn op uw onderneming. U kunt de scan beginnen door te klikken op onderstaande knop. Mocht jij contact met ons willen opnemen met vragen, of wil je maatwerk advies? Neem dan contact op met ons via info@energycheckup.nl of bel 085 4872 125.

Terug naar overzicht Doe nu de scan!

Woman in Clothing Store

Bespaar op energie!

En maak je onderneming duurzaam.

Doe de gratis scan

Maak je onderneming duurzaamVerlaag je bedrijfskostenDoe de benchmarkVoldoe aan de Wet MilieubeheerOntvang vrijblijvend offertesKrijg inzicht in je energieverbruik