Handhaving voor informatieplicht in 2020

11 - 12 - 2019
Handhaving voor informatieplicht in 2020

Terug naar overzicht Geplaatst in categorie:

Opstart van de handhaving

Afgelopen juli verstreek de deadline voor het voldoen aan de informatieplicht. Bedrijven moeten aangeven welke maatregelen zij nemen op het gebied van energiebesparing. RVO controleert of bedrijven voldoen aan deze wet. De handhaving voor de informatieplicht is in 2019 echter nog niet grootschalig begonnen. Naar verwachting zal de handhaving actiever worden in 2020. Voor bedrijven die nog niet hebben voldaan aan de informatieplicht kan dit voor problemen zorgen. Deze bedrijven kunnen een termijn opgelegd krijgen. Wanneer er binnen deze termijn nog niet voldaan is aan de informatieplicht, volgen waarschuwing en uiteindelijk zelfs boetes.

Het is daarom zaak om zo snel mogelijk toch nog te voldoen aan de informatieplicht. Dit kan, ondanks de verstreken deadline, gelukkig nog steeds. Het wordt bedrijven echter niet makkelijk gemaakt. De maatregelen die gerapporteerd moeten worden zijn vaak lastig en uitgebreid. Zo zijn er veel eisen en voorwaarden. Veel maatregelen hebben ook weer verschillende uitzonderingen. Daar bovenop is er ook nog sprake van een aantal mogelijke alternatieven manieren om maatregelen in te vullen. Al met al kost het flink wat moeite om alle maatregelen en vereisten te begrijpen. En vanwege de strenge controle van het RVO komt het voldoen aan de informatieplicht uiteindelijk best nauw.

Voorbeeld erkende maatregel

Als voorbeeld van een erkende maatregel nemen we “onnodig branden van buitenverlichting voorkomen”, die gaat over het gebruik van buitenverlichtingsinstallaties. Het doel kan volgens de maatregel bereikt worden door het gebruik van bewegingssensoren. Een alternatief is het gebruiken van schemer- of tijdschakelaars. Deze maatregel geldt alleen in het geval dat een automatische aan- en uitschakeling ontbreekt in het pand. Dit is echter niet de enige randvoorwaarde. Het is van belang dat de buitenverlichting ’s nachts minstens 6 uur uit is en dat er minstens 20 lampen aanwezig zijn rondom het gebouw. Veel van de maatregelen binnen de informatieplicht zijn ingericht zoals deze maatregel. Het is dan ook begrijpelijk dat ondernemers door de bomen het bos niet meer zien.

Daar kunnen wij, als adviseurs, u en uw bedrijf bij helpen. Vanwege de ervaring die we bij Energy CheckUp hebben, kunnen wij overzicht scheppen in de wirwar van maatregelen. Om gedoe met het RVO te voorkomen, kunt u nog steeds contact met ons opnemen. Wij helpen u graag om te voldoen aan de informatieplicht, voordat de handhaving voor de informatieplicht op stoom komt. Zo helpt u niet alleen met het verduurzamen van de Nederlandse economie, maar voorkomt u ook nog eens extra kosten vanwege boetes!

Terug naar overzicht

Woman in Clothing Store

Bespaar op energie!

En maak je onderneming duurzaam.

Doe de gratis scan

Maak je onderneming duurzaamVerlaag je bedrijfskostenDoe de benchmarkVoldoe aan de Wet MilieubeheerOntvang vrijblijvend offertesKrijg inzicht in je energieverbruik