Gelderland: meer geld voor klimaatverbetering

29 - 06 - 2018
Gelderland: meer geld voor klimaatverbetering

Terug naar overzicht Geplaatst in categorie: Energie & water

De provincie Gelderland wil meer geld uitgeven aan het verbeteren van het klimaat. Dat heeft de coalitie van VVD, D66, CDA en PvdA naar buiten gebracht. Het kerndoel dat ze hiermee willen bereiken is om de uitstoot van koolstofdioxide te verminderen. Per jaar wil Gelderland 30 miljoen extra ter beschikking stellen tot 2030. In totaal komt dat neer op 360 miljoen euro. Een concrete invulling van dit budget werd nog niet gegeven.

Fleur van der Schalk van D66 zei hierover het volgende: ‘De klimaatopgave is een urgente opgave. Met ons voorstel sorteren we voor op een verdere uitwerking van het klimaatinitiatief. We moeten niet klem raken in kortdurende projecten en verder kijken dan een verkiezingsperiode van vier jaar. We willen dan ook langjarige afspraken maken’.

Extra investering meer dan welkom in Gelderland

De extra investeringen die worden voorgesteld zijn zeer welkom. Eerder dit jaar werd al bekend dat de Gelderse gemeenten moeite hebben om de hoge ambities te vertalen naar resultaten. De stip op de horizon is een energieneutraal Gelderland in 2050. Voor de kortere termijn zijn er echter ook doelen gedefinieerd. Tot 2020 volgt de provincie de landelijk gestelde doelen, namelijk 1,5% energiebesparing per jaar en een 14% aandeel hernieuwbare energie. Het Gelders Energieakkoord (GEA) heeft vervolgens in haar uitvoeringsplan staan dat de gaskraan in 2035 dicht zal gaan, en dat in 2040 alle (koop)woningen energieneutraal zullen zijn.

De speerpunten van Gelderland zijn vermindering van het energiegebruik, productie van hernieuwbare energie en innovatie. Bij het besparen staan de 100.000 woningen in de provincie en het bestand van bedrijven(terreinen) centraal. Voor bedrijven zijn er bijvoorbeeld meerdere innovatieve aanpakken bedacht in Gelderland. Onder andere Achterhoek Onderneemd Duurzaam en de Groene Alliantie de Liemers helpen ondernemers om hun energiehuidhouding op orde te krijgen. In de Achterhoek kunnen ondernemers hierdoor gratis gebruik maken van een adviseur voor het invullen van de mkb energy check-up. Wij raden ondernemers in de Achterhoek dan ook aan om snel van dat unieke aanbod gebruik te maken!

 

mkb energy checkup gelderland meer budget welkom voor ondernemers en gemeenten

Is er in jouw regio nog geen ontzorgende aanpak aanwezig, maar wil je wel alvast inzicht in jouw besparingspotentieel? vul dan nu zelf de mkb energy check-up in via de onderstaande oranje knop! Daarnaast is het mogelijk om ons direct een vraag te stellen, of om een persoonlijk advies aan te vragen. Neem daarvoor contact op via info@energycheckup.nl of bel het nummer 085 4872 125.

 

Terug naar overzicht Doe nu de Scan!

Woman in Clothing Store

Bespaar op energie!

En maak je onderneming duurzaam.

Doe de gratis scan

Maak je onderneming duurzaamVerlaag je bedrijfskostenDoe de benchmarkVoldoe aan de Wet MilieubeheerOntvang vrijblijvend offertesKrijg inzicht in je energieverbruik