Energieregistratie- en bewakingssysteem verplicht voor MKB

16 - 03 - 2018
Energieregistratie- en bewakingssysteem verplicht voor MKB

Terug naar overzicht Geplaatst in categorie: Klimaatregeling

Nieuwe ronde erkende maatregelen

Op 1 januari 2018 heeft de rijksoverheid de nieuwe wettelijk erkende maatregelen bekend gemaakt. Wettelijk erkende maatregelen hebben onder de juiste voorwaarden een terugverdientijd korter dan 5 jaar. Volgens het activiteitenbesluit zijn ondernemers, vanwege de korte terugverdientijd, verplicht deze maatregelen te nemen. Dit jaar is er een nieuwe maatregel toegevoegd die we, vanwege de potentiele impact op de bedrijfsvoering en onbekendheid, graag willen uitlichten: het energieregistratie- en bewakingssysteem (EBS).

Het EBS is gericht op het verbeteren van de regeling en het onnodig aanstaan van de verschillende systemen en installaties die aanwezig zijn in een pand. Beeld je de volgende situatie eens in: het is een milde dag, met een maximale buitentemperatuur van 18°C. In een groot kantoorpand begint de verwarming in de ochtend te stoken om de kamers te verwarmen. Tegelijkertijd staat de airconditioning voor het gehele gebouw aan vanwege de hoge temperatuur in de ruimtes met directe zoninstraling. Dit soort situaties kan je met een EBS voorkomen!

Werking van het EBS

In het EBS worden gegevens van verschillende bronnen gecombineerd om inzicht te krijgen in de regeling van bijvoorbeeld de warmtesituatie in een gebouw. De belangrijkste input voor het EBS is de verdeling van het energieverbruik van het pand over de dag. Met een standaard slimme meter kan het elektriciteits- en gasverbruik bijvoorbeeld één maal per uur automatisch worden uitgelezen op afstand. Met een kabel aansluiting op de slimme meter kan het elektriciteitsverbruik zelfs nog vaker worden uitgelezen. Deze informatie geeft veel inzicht in de dominante bijdragen in het energieverbruik. Zodra deze gegevens worden gecombineerd met bijvoorbeeld de buitentemperatuur wordt het echt interessant!

Erkende maatregelen Energieregistratie- en bewakingssysteem verplicht voor MKB

Figuur 1. Resultaten verzameld met een energieregistratie- en bewakingssysteem van een nagenoeg goed afgesteld verwarmingssysteem (links) en van een slecht afgesteld verwarmingssysteem (rechts). Op de verticale as zien we het gasverbruik van het pand, en op de horizontale as de buitentemperatuur. Bij een goede afstelling vlakt het gasverbruik af op het moment dat de buitentemperatuur boven de 20°C uit komt, en neemt lineair toe voor lagere temperaturen.

In de bovenstaande figuur zien we het gasverbruik per uur van twee verschillend afgestelde gasgestookte verwarmingssystemen uitgezet tegen de buitentemperatuur (gemiddeld per uur) op de horizontale as. In de linker helft van de figuur is het gasverbruik te zien voor een bijna goed afgestelde verwarming. Het verbruik vlakt af bij temperaturen hoger dan ongeveer 20°C. Bovendien zien we dat het verbruik lineair toeneemt bij steeds lagere temperaturen. Dit zijn beide goede kenmerken van de installatie. Een teken van inefficiëntie zijn de datapunten die significant gasverbruik laten zien bij temperaturen hoger dan 20°C, uitgelicht in het gele vierkant. Hieruit bleek dat in dit specifieke pand de airconditioning onder specifieke omstandigheden te snel aan springt, waardoor de verwarming ondanks de hoge buitentemperatuur aan ging. De spreiding in de data is veelal afkomstig van verschillende weersomstandigheden zoals wind, zoninstraling en neerslag.

In het rechter deel van de figuur zien we het gasverbruik als functie van de buitentemperatuur voor een slecht afgesteld systeem. In dit pand is de warmwatervoorziening elektrisch en is het gasverbruik volledig toe te schrijven aan verwarming. Bij temperaturen tot dertig graden is gasverbruik inzichtelijk en valt een behoorlijke winst te behalen. Bovendien zien we een enorme spreiding van gasverbruik bij lage temperaturen. Waar deze inefficiënties vandaan komen moet blijken uit vervolgonderzoek.

Wil jij ook aan de slag met een monitoring systeem? Kijk voor meer informatie eens op de website van RVO, of neem contact met ons team via 085 – 4872 125, per e-mail op info@energycheckup.nl of via het contactformulier.

Terug naar overzicht Erkende maatregelen informatie

Woman in Clothing Store

Bespaar op energie!

En maak je onderneming duurzaam.

Doe de gratis scan

Maak je onderneming duurzaamVerlaag je bedrijfskostenDoe de benchmarkVoldoe aan de Wet MilieubeheerOntvang vrijblijvend offertesKrijg inzicht in je energieverbruik