Erkende maatregelen worden vernieuwd 2019

23 - 11 - 2018
Erkende maatregelen worden vernieuwd 2019

Terug naar overzicht Geplaatst in categorie:

Als ondernemer ben je waarschijnlijk bekend met de erkende maatregelen voor energiebesparing. Wat je misschien nog niet weet is dat de erkende maatregelen in 2019 vernieuwd worden. De definitieve lijst zal aan het begin van het nieuwe jaar gepubliceerd worden. Wij hebben alvast kunnen kijken naar de concept versie. 

Voor veel maatregelen is de terugverdientijd opnieuw berekend en zijn de technische en economische randvoorwaarden geactualiseerd. Ook zijn er nieuwe maatregelen toegevoegd en zijn de bestaande maatregelen uitgebreid. Dit kan natuurlijk leiden tot verwarring onder ondernemers. Stel dat je bedrijf in 2018 voldeed aan het activiteitenbesluit, dan kan het zijn dat je bedrijf vanaf 2019 niet meer voldoet.

Wat gaat er veranderen?

We hebben drie opvallende maatregelen uitgekozen om te laten zien welk effect de veranderingen kunnen hebben op jouw onderneming.

Verlichting

Ruimte- en buitenverlichting is een goed voorbeeld van geactualiseerde maatregelen. Waar in 2018 nog aangeraden wordt om TL buizen te vervangen door TL5 verlichting óf LED verlichting, wordt in het nieuwe concept alleen LED verlichting aangeraden.

Ook zijn de randvoorwaarden veranderd. In de huidige maatregel geld een economische voorwaarde van 2500 branduren voor een terugverdientijd van 5 jaar. In de vernieuwde lijst is daarvoor 2000 branduren berekend voor dezelfde terugverdientijd omdat LED verlichting goedkoper is geworden.

Warmtepompen

Een volledig nieuwe maatregel is het verplicht plaatsen van een warmtepomp bij bedrijven met een gasverbruik van minder dan 170.000 m3 per jaar. Schrik niet als je net een nieuwe Hr-ketel hebt aangeschaft. Voor de meeste bedrijven is de nieuwe maatregel niet van toepassing omdat de voorwaarden voor een warmtepomp vrij specifiek zijn. Kom je niet in aanmerking voor een warmtepomp dan blijft de huidige maatregel van kracht: het vervangen van een inefficiënte ketel voor een Hr-ketel.

Energieregistratie- en bewakingssystemen

Tot slot, vanaf volgend jaar wordt het toepassen van een energieregistratie- en bewakingssysteem waarschijnlijk verplicht voor alle sectoren. Aan het begin van dit jaar hebben we een uitgebreid artikel geschreven over de werking van een EBS, destijds alleen verplicht voor sommige sectoren. Als je nog geen EBS hebt is het zeker de moeite waard om je hierin te verdiepen.

vernieuwde erkende maatregelen 2019 mkb energie checkup

Wil je weten welke impact de nieuwe erkende maatregelen hebben op jouw onderneming? Neem dan contact met ons op, via info@energycheckup.nl, of 085 4872 125. Wij zoeken graag voor je uit welke wijzigingen van toepassing zijn op jouw sector.

Terug naar overzicht

Woman in Clothing Store

Bespaar op energie!

En maak je onderneming duurzaam.

Doe de gratis scan

Maak je onderneming duurzaamVerlaag je bedrijfskostenDoe de benchmarkVoldoe aan de Wet MilieubeheerOntvang vrijblijvend offertesKrijg inzicht in je energieverbruik