Update: Energieprijzen zullen blijven stijgen, energiebesparing loont!

22 - 06 - 2018
Update: Energieprijzen zullen blijven stijgen, energiebesparing loont!

Terug naar overzicht Geplaatst in categorie: Energie & water

De energieprijzen stijgen al enige tijd gestaag. De vaste tarieven en de vaste lasten gerelateerd aan gas en stroom waren aan het begin van het jaar al gestegen. Nu zullen in navolging daarvan ook de variabele tarieven van veel leveranciers stijgen. Deze stijging wordt merkbaar vanaf 1 juli en is hoofdzakelijk te danken aan de toegenomen olieprijzen. Voor consumenten kunnen deze stijgingen gezamenlijk oplopen tot meer dan 100 euro per jaar. Bovendien bevatten de plannen voor het nieuwe klimaatakkoord een forse stijging van de belasting op aardgas. Besparen op energie levert dus steeds meer op!

Update 22 juni – Belastingen op gas zullen tot 75% stijgen

In de week van 18 juni heeft Diederik Samsom van de klimaattafel ‘Gebouwde Omgeving’ nieuwe plannen aangekondigd. De energiebelasting op gas moet over een periode van 12 jaar worden verhoogd met 75%. De energiebelasting op stroom zal juist met meer van de helft dalen. Deze plannen zullen vrijwel zeker worden overgenomen in het nieuwe klimaatakkoord. De resultaten van deze maatregelen worden momenteel doorgerekend. Aan de hand van de uitkomsten van die berekeningen kunnen de tarieven nog worden aangepast.

energieprijzen stijgen forse stijging belasting gas

Kleinverbruikers betalen momenteel 26 cent belasting per kubieke meter aardgas en 10,5 cent per kilowattuur stroom. Daarmee zal de heffing op gas 20 cent stijgen en de stroomheffing met 7,3 cent dalen. Voor grootverbruikers liggen de tarieven veel lager, tussen de 1 en 6 cent. In het plan is opgenomen dat deze tarieven met hetzeflde percentage zullen stijgen.

Kleinverbruikers die blijven verwarmen op aardgas en geen isolatie aanbrengen in hun huis (meer dan 20% van de woningen heeft energielabel E, F of G) moeten rekening houden met een 10 tot 35 procent hogere energierekening. Huishoudens die wel investeren in verduurzaming worden beloond: de energiekosten zullen voor hen 13 tot 28 lager worden.

Deze maatregelen zijn erop gericht om de klimaatdoelstellingen voor 2030 te halen, een reductie van uitstoot van broeikasgassen van 49%. De hogere gasprijs en lagere elektriciteitsprijs maakt de aanschaf of lease van een warmtepomp bijvoorbeeld financieel aantrekkelijker. Dit zal zowel consumenten als bedrijven hopelijk over de streep trekken. Het definitieve voorstel zal door Samsom bekend worden gemaakt in juli.

Gestage stijging van energieprijzen

Uit onderzoek blijkt dat in de maanden januari tot en met april het vaste energietarief stabiel was. Vanaf april is er een stijging ingezet die steeds verder oploopt. De variabele tarieven van stroom en gas haken nu hierbij aan. De veranderingen worden toegepast door de leveranciers als een contract wordt verlengd.

Er zijn meerdere oorzaken voor de stijgende energieprijzen. Ten eerste zijn de handelsprijzen voor kolen en gas in de afgelopen tijd gestegen. Dat is onder andere ten gevolge van politiek-economische oorzaken. Een voorbeeld hiervan is de verminderde gaswinning in Groningen, waardoor Nederland meer gas importeert. Ook internationale gebeurtenissen hebben invloed: De verenigde staten heeft een deal met Iran afgezegd en in Venezuela is er politieke onrust. Dit veroorzaakt onrust op de markt, met bijvoorbeeld hogere olie- en benzineprijzen als gevolg.

Stijging van vaste lasten

De overheidsheffingen, oftewel de energiebelasting en Opslag Duurzame Energie (ODE), zijn in 2018 beide verhoogd. De ODE is onder andere bedoeld om investeringen in duurzame energie te stimuleren. Aangezien de noodzakelijk investeringen hoger worden, heeft de overheid dus besloten de ODE te verhogen. De inkomsten uit de ODE worden door de overheid bijvoorbeeld gebruikt om de SDE+ subsidies te financieren. Ook de opbrengsten van de verhoogde energiebelasting zullen worden gebruikt om de energietransitie te versnellen en de doelenstellingen van het energieakkoord te halen.

toenemende-energieprijzen-duurzaamheid-loont

In 2018 betalen we ook meer aan de netbeheerder. Nieuwe tarieven voor het netbeheer zijn goedgekeurd door de ACM (de toezichthouder die bepaalt wat netbeheerders maximaal mogen vragen voor hun diensten). Daarmee zijn de netbeheerkosten met €20,- tot €30,- gestegen. Voor een gemiddeld tweepersoonshuishouden werd de energieprijs in 2018 in totaal 96 euro duurder. Voor ondernemers is dit helaas minder makkelijke uit te bepalen vanwege de grote spreiding op het verbruik.

Investeren in duurzaamheid

De hogere energieprijzen hebben ook een keerzijde. Het wordt namelijk aldoor aantrekkelijker om te investeren in energiebesparing en duurzame energie! Met de continue verbeteringen in technologie verdienen mensen maatregelen steeds sneller terug.

Ook jij als ondernemer kunt profiteren door je energiegebruik te verminderen. Vul de mkb energy checkup in om te kijken welke maatregelen geschikt zijn voor uw onderneming. Het is ook mogelijk om een uitgebreider advies te krijgen, of hulp bij het invullen van de energy checkup. Neem daarvoor contact met ons op via email of bel ons op 085 4872 125.

Terug naar overzicht

Woman in Clothing Store

Bespaar op energie!

En maak je onderneming duurzaam.

Doe de gratis scan

Maak je onderneming duurzaamVerlaag je bedrijfskostenDoe de benchmarkVoldoe aan de Wet MilieubeheerOntvang vrijblijvend offertesKrijg inzicht in je energieverbruik