Klimaatdoelen halen? Energiecoöperaties voorop in de energietransitie

15 - 02 - 2019
Klimaatdoelen halen? Energiecoöperaties voorop in de energietransitie

Terug naar overzicht Geplaatst in categorie:

CO2-reductie en energiebesparing zijn hot topics in het nieuws van de afgelopen weken. Dankzij de publicatie van het Planbureau Leefomgeving over de klimaatdoelen van 2020 en de protesten van klimaat spijbelaars vorige week en gisteren, is er veel aandacht voor onze nationale duurzaamheid. Om de klimaatdoelen nog te kunnen halen zijn grote landelijke hervormingen nodig in de energie, transport en landbouw sector. Maar wat kan een lokale ondernemer doen voor de klimaatdoelen?

De kracht van lokale energiecoöperaties

Het antwoord is: veel! Hoewel de landelijke politiek terughoudend is, zijn er duizenden Nederlanders die zelf het voortouw nemen in de energietransitie. Afgelopen jaar groeide het aantal lokale energiecoöperaties met twintig procent en anno 2018 zijn bijna 70.000 Nederlanders lid van een lokale energiecoöperatie. Gezamenlijk hebben de lokale energiecoöperaties genoeg zon en wind energie opgewekt voor 140.000 huishoudens. Als ondernemer kun je veel voordeel halen uit lokale energie-initiatieven. Bijvoorbeeld bij het inkopen van duurzame energie of het aanvragen van subsidies voor verduurzaming van je bedrijvenpand.

Zo ook in gemeente Winterswijk, waar middelbare scholieren een oproep doen aan ondernemers om in actie te komen voor het milieu. Winterswijk werkt samen met Achterhoek Onderneemt Duurzaam. Een van de dingen die ondernemers kunnen doen in het kader van Achterhoek Onderneemt Duurzaam is onze energiescan. Vorig jaar hebben 250 ondernemers in de Achterhoek de scan al uitgevoerd.

energiecoöperaties werken aan lokale duurzame energie

Ben je benieuwd of jouw gemeente, bedrijventerrein of woonwijk een energiecoöperatie heeft? De Lokale Energie Monitor heeft een lijst samengesteld van gevestigde energiecoöperaties. Wil je meer weten over onze scan? Je kunt hem hier zelf uitproberen of contact met ons opnemen via info@energycheckup.nl of bel ons: 085 4872 125.

 

Terug naar overzicht

Woman in Clothing Store

Bespaar op energie!

En maak je onderneming duurzaam.

Doe de gratis scan

Maak je onderneming duurzaamVerlaag je bedrijfskostenDoe de benchmarkVoldoe aan de Wet MilieubeheerOntvang vrijblijvend offertesKrijg inzicht in je energieverbruik