Duurzaam ondernemen, hoe begin je daarmee?

15 - 01 - 2019
Duurzaam ondernemen, hoe begin je daarmee?

Terug naar overzicht Geplaatst in categorie:

 

Maar liefst 84% van de ondernemers ervaart belemmeringen bij het duurzaam ondernemen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Kamer van Koophandel waaraan 950 ondernemers mee deden.

Grote behoefte aan middelen en informatie

Veel ondernemers willen wel verduurzamen maar vinden het toepassen in de praktijk erg moeilijk. Zo weten ze vaak niet welke maatregelen ze kunnen nemen of hebben ze een gebrek aan tijd. Bovendien werkt het doorvoeren van energiebesparende maatregelen kostprijsverhogend. Niet alle klanten zijn bereid hiervoor te betalen, wat het voor de ondernemer lastiger maakt om de businesscase voor energie besparing rond te krijgen. Daarom heeft zo’n 70% van de ondernemers behoeft aan informatie of ondersteuning op het gebied van duurzaam ondernemen. Met name over subsidies en regelingen, energiebesparingsmaatregelen en hoe producten of diensten duurzamer gemaakt kunnen worden. 25% van de ondernemers heeft vooral behoefte aan praktijkvoorbeelden van andere ondernemers.

Wel gewilligheid

De meeste ondernemers gaven aan dat zij meer met duurzaamheid willen doen wanneer de voordelen daarvan duidelijk zijn. Bijvoorbeeld als dit kosten zou besparen, extra inkomsten zou opleveren of als de wet- en regelgeving het zouden eisen. Bovendien zien ze meerwaarde als ze zich ermee zouden kunnen onderscheiden of als er een duidelijke marktvraag zou zijn naar duurzame producten en diensten. Een kleine 13% van de ondernemers gaf aan niets te hebben met duurzaam ondernemen.

Voordelen op het lange termijn wel zichtbaar

Hoewel het soms onduidelijk is valt er wel degelijk veel te behalen met het duurzaam ondernemen. Veel energiebesparende maatregelen zijn binnen 5 jaar terugverdiend waarna ze nog jaren lang opbrengsten opleveren. Bouwbedrijf Bergh Bouwsystemen gaf aan bij het NOS dat ze druk bezig waren met verduurzamen maar dat de voordelen nu pas langzaam zichtbaar zijn. “Het is een project van de lange adem. We zijn er anderhalf jaar mee bezig en de eerste orders komen nu binnen.”

Wel is er een duidelijke trend te zien dat duurzaamheid ook steeds belangrijker wordt voor consumenten. Dat geeft Jan Rotmans ook aan in het gratis ebook van de Kamer van Koophandel dat bedoeld is om ondernemers te helpen om bij het duurzaam ondernemen: “Consumenten en ook overheden willen van meet af aan zien wat je toevoegt aan de samenleving – aan de sociale cohesie, het milieu en aan een gezondere economie. Je kunt niet meer eerst vervuilen en dan compenseren. Als je als bedrijf niet in duurzaamheid investeert, besta je niet meer over tien jaar.”.

Lange termijn investering duurzaam ondernemen

Een eerste stap voor duurzaam ondernemen

De MKB Energy CheckUp is bedoeld om ondernemers inzicht te geven in hun energiegebruik en de mogelijke maatregelen die je kunt nemen om energie te besparen. In korte tijd ziet u hoe goed uw pand er op energiegebied voor staat in vergelijking met het gemiddelde van uw sector, ziet u waar het merendeel van uw energieverbruik naartoe gaat en krijgt u maatregelen aangereikt die uw pand kunnen verduurzamen. Deze energiescan is gratis en kost u in verhouding weinig tijd voor hetgeen u ervoor terug krijgt. Daarnaast staan op onze website allerlei korte filmpjes over energiebesparende maatregelen.

Terug naar overzicht

Woman in Clothing Store

Bespaar op energie!

En maak je onderneming duurzaam.

Doe de gratis scan

Maak je onderneming duurzaamVerlaag je bedrijfskostenDoe de benchmarkVoldoe aan de Wet MilieubeheerOntvang vrijblijvend offertesKrijg inzicht in je energieverbruik