Duurzaam ondernemen: kansen of kosten?

19 - 07 - 2019
Duurzaam ondernemen: kansen of kosten?

Terug naar overzicht Geplaatst in categorie:

Het MKB ziet duurzaam ondernemen nog te veel als een kostenpost. In een uitzending van BNR Nieuws beschrijft hoogleraar Jan Jonker hoe duurzaam ondernemen de toekomst heeft.

Duurzaam ondernemen

In het interview met BNR wordt er verteld dat op dit moment maar één op de vijf bedrijven voordeel halen uit duurzaam ondernemen. En dat is negatief nieuws, zeker wanneer het vergeleken wordt met de groei van het MKB de afgelopen jaren. Maar ondanks deze groei wordt er geen extra aandacht besteed aan het verduurzamen van bedrijven. Dat komt volgens Jonker omdat duurzaam ondernemen op dit moment te maken heeft met een negatief geitenwollensokken imago, terwijl dat onterecht is. Sterker nog, Jonker noemt duurzaam ondernemen het ondernemen van de toekomst. Duurzaam ondernemen wordt vooral gezien als heel erg duur.

De toekomst

Maar er moet gekeken worden naar de toekomst, volgens de hoogleraar. Bedrijven die de komende tien jaar niet willen overschakelen naar duurzaamheid, gaan grote problemen tegenkomen. Maar het is nog niet te laat, want bedrijven die graag duurzaam willen gaan ondernemen, hebben die mogelijkheid. En omdat het met de economie op dit moment erg goed gaat, ziek Jonker veel mogelijkheden. Bijvoorbeeld op het gebied van zonnepanelen is er nog heel veel te winnen, en die markt gaat de aankomende jaren alleen maar verder groeien.

Het is aan de andere kant niet gek dat duurzaam ondernemen als grote kostenpost worden gezien. Dat blijkt uit de open brief die door MVO Nederland en ONL voor Ondernemers naar het kabinet is gestuurd. MKB-ondernemers zijn zeker wel bereid om mee te werken aan het klimaatakkoord, maar willen niet de kosten voor grote bedrijven moeten betalen, blijkt uit die brief. Er bestaat vooral angst dat het MKB niet voldoende gebruik kan gaan maken van de SDE (+) stimuleringsregelingen.

Er zijn dus veel kansen voor MKB-ondernemers die nog niet benut worden en er zijn angsten over de kosten.

Hoe staan onze experts daar in?

Wij verwachten dat bedrijven die nu al tijd besteden aan duurzaam ondernemen op de lange termijn minder obstakels zullen ondervinden. Bedrijven kunnen hier in de toekomst ook veel geld mee besparen en ook zorgen voor betere werkomstandigheden voor hun werknemers. Een recent voorbeeld van de voordelen van op tijd beginnen met verduurzamen is de informatieplicht rondom energiebesparing van de Wet Milieubeheer. Er bestaat al langere tijd de verplichting om energiebesparende maatregelen te treffen die binnen 5 jaar kunnen worden terug verdiend, maar bedrijven moeten nu aangeven in hoeverre zij hier al mee bezig zijn geweest. Bedrijven die hier al tijd in hebben geïnvesteerd kunnen zonder veel moeite aan de informatieplicht hebben voldaan. Dit zorgt er voor dat deze bedrijven minder tijd kwijt zijn aan de controles van het bevoegd gezag en communicatie rondom deze controles.

Duurzaam ondernemen

Daarnaast kunnen energiebesparende maatregelen zichzelf in een korte tijd terug verdienen en komen de maatregelen in veel gevallen ook het comfort van het bedrijfspand ten goede. Opnieuw is het zo dat bedrijven die nu al rekening houden met de verplichting dat kantoorpanden in 2023 minimaal energielabel C dienen te hebben en in 2030 waarschijnlijk label A, beter voorbereid zijn op de toekomst. Wanneer helemaal geen aandacht wordt besteed aan verduurzaming, kan dit leiden tot verwaarloosde werkplekken, onnodig hoge energierekeningen en zelfs boetes of stopzetting van de bedrijfsactiviteiten.

We kunnen dus concluderen dat het nemen van duurzame maatregelen zeker een goede investering is, niet alleen omdat deze maatregelen vaak snel terug verdiend kunnen worden. Voorbereiding op de toekomst en een comfortabele werkplek zijn ook grote voordelen van het nu al bezig zijn met verduurzaming.

Terug naar overzicht

Woman in Clothing Store

Bespaar op energie!

En maak je onderneming duurzaam.

Doe de gratis scan

Maak je onderneming duurzaamVerlaag je bedrijfskostenDoe de benchmarkVoldoe aan de Wet MilieubeheerOntvang vrijblijvend offertesKrijg inzicht in je energieverbruik