Consument betaalt meer voor duurzaamheid

22 - 10 - 2018
Consument betaalt meer voor duurzaamheid

Terug naar overzicht Geplaatst in categorie: Energie & water

36% van de consumenten zijn bereid om extra te betalen voor duurzame producten. Maar 43% is tegelijkertijd ook sceptisch ten aanzien van claims over duurzaamheid. Dat blijkt uit Dossier Duurzaam 2018.

Houding van consumenten ten aanzien van duurzaamheid

Dossier Duurzaam is een onderzoek dat sinds 2008 de ontwikkeling meet in houding en perceptie van consumenten ten aanzien van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Uit de resultaten van dit jaar blijkt dat 46% van de Nederlanders duurzaamheid een belangrijk aspect van een product of dienst vindt. 36% is ook bereid om er meer voor te betalen. Die bereidheid om meer te betalen stijgt nu voor het tweede achtereenvolgend jaar. In 2016 was 29% bereid om meer te betalen, in 2017 32% en dit jaar dus 36%. Voor sectoren met een hoge milieu-impact liggen de cijfers nog hoger. Zo geldt voor de sector energie dat 60% van de consumenten duurzaamheid belangrijk vindt.

Naast dat mensen verduurzaming belangrijker vinden, neemt ook het wantrouwen toe van de claims aangaande dit thema. In 2017 was 39% sceptisch, dit jaar is dat gestegen naar 43%. Wel stelt het onderzoek dat de groep consumenten met een positieve basishouding naar duurzaamheid is gestegen, van 59% naar 63%.

Verankeren in uw core business

Bart Brüggenwirth van Dossier Duurzaam stelt dat consumenten sneller vertrouwen hebben in bedrijven die verduurzaming in hun bedrijfsvoering verankeren, dan bedrijven die duurzame initiatieven helpen. “Het spreekt consumenten meer aan dat een bedrijf duurzaamheid goed verankert in zijn core business en producten dan dat het een maatschappelijk doel sponsort of consumenten aanspoort tot een duurzamere levensstijl.”

Energie besparen

Wilt u graag eerste stappen zetten om duurzaamheid ook in uw bedrijfsvoering in te bedden? De MKB Energy CheckUp kan u helpen om te weten hoe u het energieverbruik van uw pand kunt verminderen. Deze energiescan is kosteloos en laat u zien hoe goed u staat in vergelijking met de rest van uw sector, waar uw energieverbruik naartoe gaat en welke energiebesparende maatregelen bij u van toepassing zijn. Zo kunt u uw bedrijfsvoering verduurzamen en tegelijkertijd geld besparen.

Terug naar overzicht

Woman in Clothing Store

Bespaar op energie!

En maak je onderneming duurzaam.

Doe de gratis scan

Maak je onderneming duurzaamVerlaag je bedrijfskostenDoe de benchmarkVoldoe aan de Wet MilieubeheerOntvang vrijblijvend offertesKrijg inzicht in je energieverbruik