Bereid je voor op de informatieplicht

17 - 12 - 2018
Bereid je voor op de informatieplicht

Terug naar overzicht Geplaatst in categorie:

Het afgelopen jaar hebben we veel geschreven over de ontwikkelingen in het activiteitenbesluit. Begin mei werd duidelijk dat er een wettelijke meldingsplicht zou komen voor ondernemers als aanvulling op de bestaande energiebesparingsplicht. Afgelopen week heeft het RVO een webinar georganiseerd waarin uiteengezet wordt hoe de informatieplicht vanaf januari in werking zal gaan. Wij keken deze webinar om de belangrijkste punten voor u samen te vatten.

Wat betekent de informatieplicht voor het MKB?

De informatieplicht geldt voor bedrijven die per jaar meer dan 50.000 kWh of 25.000 m3 aardgas gebruiken. Naar schatting betreft dit ongeveer 125 000 bedrijven, een derde van alle bedrijven met meer dan 1 werknemer in dienst (getallen afkomstig van CBS). Met de wetchecker van RVO kun je controleren of jouw onderneming moet voldoen aan de informatieplicht.

Als blijkt dat jouw onderneming moet voldoen aan de informatieplicht dan heb je tot 1 juli 2019 om een rapportage te maken. Dit kan via het eLoket van de RVO. Een rapportage bestaat uit het gas- en elektriciteitsverbruik van je bedrijf en een lijst met reeds uitgevoerde erkende maatregelen. Ook moet een onderneming aangeven welke maatregelen ze nog niet uitgevoerd hebben en waarom niet. Zoals Stef Strik het verwoordt: comply or explain.

eloket informatieplicht energie melding

Onzekerheid over de informatieplicht

Toch zitten er nog wat haken en ogen aan het nieuwe wetsvoorstel. Zo is het interessant voor bedrijven om te weten wat de consequenties zijn van wel of niet rapporteren. Het RVO benadrukt dat het strafbaar om niet te rapporteren, maar op dit moment is er nog weinig concrete informatie over de sancties voor het verzuim.

Een andere vraag is hoe de omgevingsdiensten de informatieplicht kunnen handhaven. In de Webinar wordt gerefereerd naar een database waarin zichtbaar is welke bedrijven aan de meldingsplicht moeten voldoen. Op basis van welke gegevens de RVO dit kan weten is echter niet duidelijk.

Tot slot zijn de erkende maatregelen kort geleden geactualiseerd. Dit heeft als gevolg dat bedrijven die in 2018 nog voldeden aan de maatregelen, hun energiebeleid in 2019 opnieuw moeten evalueren.

Wees goed voorbereid

Wil je als MKB-ondernemer invulling geven aan de informatieplicht maar weet je niet goed waar je moet beginnen, dan kunnen wij je verder helpen. Door de MKB Energy Check-Up scan in te vullen kun je een schatting maken van je energieverbruik en zien welke erkende maatregelen betrekking hebben op jouw situatie. Je kunt ons ook machtigen om een rapportage te maken voor jouw onderneming.  Voor meer informatie over de informatieplicht kun je mailen naar info@energycheckup.nl of bel ons: 085 4872 125.

Terug naar overzicht

Woman in Clothing Store

Bespaar op energie!

En maak je onderneming duurzaam.

Doe de gratis scan

Maak je onderneming duurzaamVerlaag je bedrijfskostenDoe de benchmarkVoldoe aan de Wet MilieubeheerOntvang vrijblijvend offertesKrijg inzicht in je energieverbruik