Drie keer alternatieve warmte

08 - 06 - 2018
Drie keer alternatieve warmte

Terug naar overzicht Geplaatst in categorie:

We moeten allemaal van het gas af, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan! Met zonnepanelen op het dak maak je niet automatisch gebruik van ‘groene’ warmte. Winkels, industrie en landbouw zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor 57% van het totale Nederlandse gasverbruik[i]. Nederlandse ondernemingen gebruiken doorgaans voornamelijk aardgas voor gebouwverwarming, warm water er productieprocessen. Bij ondernemers wordt vier vijfde van het aardgas gebruikt voor directe warmte opwekking. Gelukkig bestaan er ook voor warmte hernieuwbare energiebronnen. Daarom hier drie outside-the-box oplossingen die kunnen dienen als alternatieve warmte bronnen voor uw onderneming.

Warmte uit water

Thermische energie uit oppervlaktewater (TEO) is een realistisch alternatief voor gebouwverwarming. Met warmtewisselaars wordt warmte of koude onttrokken aan het water. Warmtepompen en opslag verzorgen het hele jaar door een prettig gebouwklimaat. TEO-systemen zijn beter te financieren op grote schaal. Als u een TEO-netwerk overweegt als ondernemer of vereniging van ondernemers, houd dan de volgende vuistregel in gedachten: een rendabele businesscase is mogelijk bij een minimaal gezamenlijk verbruik gelijk aan dat van 50 woningen.

Zonne-energie

We noemden zonet al de zonnepanelen, maar lang voordat we elektriciteit uit zonne-energie opwekten, maakten we al gebruik van de warmte van de zon. Thermische zonnecollectoren zijn ideaal voor ondernemingen met een groot warm water verbruik. Het voordeel van deze techniek is dat het simpel en goedkoop is waardoor het ook op een kleine schaal rendabel is. Voor 2000 euro kunt u een off-the-shelf zonneboiler systeem aanschaffen.

Aardwarmte

aardwarmte lava mkb energy checkup alternatieve warmte bronnen

Geothermie is waarschijnlijk de meest bekende natuurlijke thermische energiebron. Vanwege de omvang van geothermische projecten zullen er weinig individuele ondernemer zelf boren naar aardwarmte. Maar laat dat je niet ontmoedigen, er zijn 23 geothermische projecten in Nederland en veel gemeentes onderzoeken de potentie voor geothermie in hun regio. Mocht u de mogelijkheid hebben om geothermische warmte in te kopen is dat zeker de moeite waard. Aardwarmte is betrouwbaar omdat het onafhankelijk is van het weer en met subsidies op dit moment het goedkoopste alternatief voor gas.

Benieuwd naar jouw eigen gasverbruik? Licht dan nu jouw bedrijf door met de MKB Energy CheckUp om te zien welke processen bij jou de meeste warmte gebruiken. Je kunt de scan online invullen op mkbenergycheckup.nl. Wil je graag persoonlijk advies over alternatieve warmte? Neem dan contact met ons op via info@energycheckup.nl of bel 085 4872 125.

[i] ECN Policy Studies (2015) Nieuwste inzichten Nederlands gasverbruik

Terug naar overzicht Doe nu de Scan!

Woman in Clothing Store

Bespaar op energie!

En maak je onderneming duurzaam.

Doe de gratis scan

Maak je onderneming duurzaamVerlaag je bedrijfskostenDoe de benchmarkVoldoe aan de Wet MilieubeheerOntvang vrijblijvend offertesKrijg inzicht in je energieverbruik