Huurder versus Verhuurder

12 - 10 - 2017
Huurder versus Verhuurder

Terug naar overzicht Geplaatst in categorie:

Bij wie ligt de verantwoordelijkheid?

Als huurder investeren in energiebesparing brengt geld op, de kosten van je energienota gaan namelijk omlaag. Een duurzaam pand stijgt in waarde op de markt dús is het ook interessant voor de eigenaar van het pand, de verhuurder. Huurder en verhuurder hebben allebei baat bij het investeren in energiebesparing, maar wie is er nou verantwoordelijk voor volgens de Wet Milieubeheer?

Wettelijk verantwoordelijk
In de wet is de gebruiker, de bedrijver van een inrichting, het eerste aanspreekpunt. Best logisch, want de huurder bepaalt welke apparaten er binnen het pand of op het terrein staan. De huurder is ook diegene die de energierekening betaald en dus profiteert van de voordelen van het energie besparen.

De huurder is niet alleen verantwoordelijk voor het energieverbruik, hij mag namelijk geen ingrijpende wijzigingen aanbrengen. Kan de huurder kiezen tussen isoleren of een ketel vervangen, kiest hij noodgedwongen voor het vervangen van de ketel. Dit kan hij namelijk doen zonder toestemming van de eigenaar van het pand. Ook al is het verbeteren van de isolatie een betere maatregel om toe te passen.

Samenwerken aan energiebesparing
De verantwoordelijkheid ligt dus niet alleen bij de huurder of de verhuurder daarom is overleg verstandig. Het is namelijk goed te doen om afspraken te maken over de investering en eventueel een (tijdelijke) verhoging van de huur. Het verduurzamen van gebouwen en goedkoper maken in gebruik is op dit moment zeer aantrekkelijk voor verhuurders, zeker op dit moment. Jouw positie, als verhuurder op de markt, wordt namelijk verstevigd.

De verhouding tussen huurders en verhuurders is in elke sector anders. Kantoren worden vaak verhuurd inclusief verwarming en verlichting. Bij winkels is vaak sprake van de verhuur van een kaal casco. In een winkel heeft de huurder dus meer speelruimte.

Door het maken van afspraken tussen huurder en verhuurder over een verhoging van de huur in ruil voor investeringen in energiebesparingen is daarom voor beide partijen aantrekkelijk. Als huurder gaat namelijk je energierekening omlaag, het geld dat je bespaart kan je gedeeltelijk gebruiken voor een verhoging van de huur.

Terug naar overzicht

Woman in Clothing Store

Bespaar op energie!

En maak je onderneming duurzaam.

Doe de gratis scan

Maak je onderneming duurzaamVerlaag je bedrijfskostenDoe de benchmarkVoldoe aan de Wet MilieubeheerOntvang vrijblijvend offertesKrijg inzicht in je energieverbruik